телефон Поръчай по телефон
070050199

Изчерпателно ръководство за избор и поддръжка на гумите на вашия автомобил

Изчерпателно ръководство за избор и поддръжка на гумите на вашия автомобил

Изборът и поддръжката на гумите на автомобила са от съществено значение за осигуряване на безопасност и максимално добра работа на превозното средство. Като единствена точка на контакт между колата и пътя, те оказват влияние върху управлението и стабилността, спирачния път и икономията на гориво.

В нашето изчерпателно ръководство ще ви дадем полезна информация за избор и поддръжка на гумите в перфектно състояние, за да имат максимално дълъг експлоатационен живот и ефективност.

Защо е важно да изберете правилните гуми за вашия автомобил

Правилният комплект гуми за вашето превозно средство и регулярна и навременна поддръжка са жизненоважни не само за удобство при шофиране, но и за безопасност.

Неправилно избрани или поддържани гуми могат да увеличат шанс за спукване, влошен контрол над превозното средство и по-голям риск от злополуки. Ето защо е изключително важно да изберете правилните гуми за вашия автомобил и климат, в който ще се използват, и винаги да следите за тяхното добро състояние.

Съвети за поддръжка на гумите

Правилната поддръжка на гумите подобрява безопасността, удължава живота на гумите и ви спестява пари в дългосрочен план. Ето и някои основни съвети за поддръжка:

           • Проверявайте дълбочината на протектора ежемесечно. 1.6 mm е минималната дълбочина, при достигане на която гумата трябва да бъде сменена възможно най-скоро. Може да проверите грайферите с помощта на индикаторите за износване, разположени през основните канали и по периферията на гумата. Ако те са равни на протектора, значи е достигната минимална дълбочина и следва задължителна смяна. Може да използвате и цифров или обикновено дълбокомер за гуми за по-голяма точност. Не забравяйте да правите проверката на различни точки от гумата, а не само на една точка.


           • Проверявайте налягането в гумите на всеки няколко седмици, когато гумите са студени. Използвайте качествен манометър за точност. Препоръчително налягане на гумите за вашия автомобил може да видите в ръководството за експлоатация; информацията често е налична и на информационен стикер, поставен на рамката на шофьорската врата, където е посочено и препоръчително налягане според натоварването на колата при различен брой пътници и багаж; Недостатъчно напомпаните гуми се износват по-бързо в средата на протектора, докато прекалено напомпаните се износват по външните ръбове. Поддържане на правилно налягане спомага за равномерно износване на протектора, горивна ефективност и по-добро управление.


           • Посетете сервиз за реглаж на колелата, когато купувате нови гуми и периодично след това. Това помага за равномерно разпределяне на натоварване на гумите и съответно равномерно износване, което удължава цикъла на използването им. При неправилно подравнени гуми колата често отива на една страна, трудно се държи изправен волана, и се оказва по-голямо напрежение и върху компонентите на окачването. Малките предварителни разходи за регулиране всяка година (или две) спестяват пари в дългосрочен план, защото предотвратяват неравномерното износване на протектора, което скъсява живота на гумата.


           • Балансиране – при смяна на гумите с нови, баланса и окачването са задължителни елементи за проверка, точно както реглаж; Правилното балансиране е от решаващо значение за оптималната работа на автомобила. Ако са небалансирани, могат да се появят проблеми като вибрация от трептене на колелото.


           • Ротация на гумите – помага за равномерното разпределяне на износването на вашите гуми, като удължава живота им. Винаги трябва да се следва реда на завъртане и честотата, препоръчани за вашия тип превозно средство в ръководството за експлоатация. Стандартните модели на въртене включват кръстосване отпред назад при седани и странично при камиони/джипове.


           • При всяка смяна на гуми проверявайте дали е спазена посоката за въртене, ако такава е отбелязана на тях. Не всички гуми са с такава стрелка, обозначаваща посока на тях, но ако имат е задължително да се спазва, за да се избегнат вероятни рискове с непредсказуемо движение на гумите при мокра настилка.


           • Проверявайте гумите старателно всеки път, когато зареждате бензин, за мехурчета, порязвания, пирони или други пробиви, които могат да причинят изпускане или спукване на гумата;


           • Измивайте и гумите, когато миете останалата част от колата си, за да поддържате външния вид и да премахнете остатъците, хванати в протекторите. Натрупването на прах и отпадъци могат да доведат до проблеми и корозия.


           • Бъдете особено внимателни за бордюри, дупки и опасности на пътя, които могат да повредят гумите.

 

С редовна поддръжка и грижа вашите гуми ще осигурят години безопасна и надеждна работа.

Защо се налага смяна на гумите?

Износването на гумите вследствие използването им е съвсем нормално. Степента на износване варира в зависимост от следните фактори:

          •   Шофьорски навици – внезапни ускорения, агресивно шофиране и спиране, остри завои могат да доведат до по-бързо износване.

          •   Лоши пътни условия.

          •   Вид и качество на гумите.

          •   Климат и околна среда.

          •   Лоша поддръжка – липса на редовен реглаж и проверка на гумите.

Колкото по-износени са протекторите на гумите, толкова по-малко ефективни са те. Сцеплението с пътя се влошава, което води до по-лоши управление и спирачна ефективност.

Климат и екстремни температури могат да доведат до повреда в гумите. Например при екстремно ниски температури е възможно да има напукване в гумите, а при много високи температури – разпадане и податливост към спукване.

Когато настъпи време да смените гумите си, трябва да имате предвид няколко ключови фактора:

          •   Тип превозно средство – Различните гуми са предназначени за специфични типове превозни средства като леки и лекотоварни автомобили, 4х4 автомобили, камиони и други. Вземете гуми, подходящи за вашата марка и модел превозно средство.

          •   Размер на гумите - всяко превозно средство има препоръчителен размер на гумите. Размерът може да се види на страничната стена на сегашните гуми на превозното ви средство или в ръководството за собственика.

          •   Климат и сезони - Летните, зимните и всесезонните гуми са изработени от различни каучукови смеси и имат различен дизайн на протектора. Изберете гуми, подходящи за климата, в който живеете. Зимните гуми имат по-дълбоки канали за сняг, а летните гуми осигуряват максимално сцепление с пътя.

          •   Стил и условия на шофиране - Ако често шофирате по криволичещи пътища, в дъжд или сняг, вземете гуми, оптимизирани за такива условия, сцепление и контрол.

          •  Нови или употребявани – Не се препоръчва да използвате употребявани гуми, дори и да е останала дълбочина на протектора им. Новите гуми имат по-добро сцепление и издържат по-дълго.

Кога е време да смените гумите?

Както споменахме, една от основните причини за смяна на гумите е износването. Новите гуми имат около 9 мм дълбочина на протектор. Макар по закон да може да се шофира до минимална дълбочина от 1.6 мм, е препоръчително да не се оставя да достигне такова изтриване за подмяна. Стабилността на автомобила на пътя и безопасността на вас и вашите пътници зависи от доброто състояние на гумите и запазени дълбочина, дизайн на шарка и каучукова смес.

Повечето реномирани марки за автомобилни гуми като Michelin, Continental, Goodyear и други, препоръчват всички гуми в експлоатация 10 или повече години от дата на производство, включително и резервни, да бъдат заменени с нови като предпазна мярка. Дори и ако гумите изглеждат годни за използване и не са достигнали законовата граница за износване.

          •   Смяната на гумите с гуми, предназначени за зимни условия, или с гуми с дълбочина на протектора не по-малка или равна на 4 mm е задължителна в периода 15 ноември – 1 март според член 139, ал 1 от ЗДВП. (ДВ, бр. 101 от 2016 г., в сила от 21.01.2017 г.).

          •   При видими повреди и подутини по страничните бордове на гумите.

          •   Пукнатини по грайфера, най-вероятно причинени от неправилно съхранение на гумите.

          •   Ако забележите предмет, заседнал в протектора като пирон или винт, е необходимо да се реагира веднага и да се потърси професионалист и сервиз, за да не се увреди повече гумата. В никакъв случай не пристъпяйте към вадене на забития предмет самостоятелно, защото не знаете колко дълбоко в протектора е достигнал.

Ранно улавяне на такива проблеми увеличава шанса гумата да се запази чрез запълване на малката дупчица, а не да се налага цялостна смяна.

Надрасквания по борда, неравномерни модели на износване или издутини показват основни проблеми, налагащи нови гуми. Когато една гума се нуждае от подмяна, е препоръчително да смените пълния комплект. Не смесвайте стари и нови гуми - това натоварва компонентите и въздейства върху управлението.

Избор на гуми

Както вече споменахме, гумите са единствената точка на досег с пътя, която автомобила има. От тяхното отлично състояние зависи стабилността на превозното средства и безопасността при шофиране.

Всяка гума се състои от следните основни елементи – обръч, странични бордове, каркас и протектор, като всеки елемент има своите специфични функции. Каркас например е слоят над вътрешната обвивка, състоящ се от тънки текстилни нишки, който определя здравината на гумата и ѝ помага да устои на натиск.

Протекторът, който реално е точката с пряк контакт с пътя, има за цел да осигурява добро сцепление и да извежда вода и сняг при лоши метеорологични условия. Ако протекторът на гумата не е в добро състояние и не може да извежда водата например, сцеплението се губи, гумата става по-хлъзгава и спирачния път се удължава. Това увеличава многократно и шанс от поява на аквапланинг– образуване на воден филм, който пречи на контакта гума-път.

Размер на гумите

Различните размери гуми са проектирани да отговарят на специфични изисквания за производителност и изборът на правилния размер е от съществено значение за оптимално управление, стабилността и цялостната безопасност на пътя.

Проверете размера на гумата, препоръчан за вашия автомобил в ръководството му. Размерът може да видите и на страничната част на гумите, които в момента са на вашия автомобил. С наклонена черта на профила и са отбелязани ширина на гума / височина / вътрешен диаметър (цолаж).

Там ще видите и индекс на натоварване и рейтинг на скоростта: Тези индикатори определят максималното тегло, което гумата може да носи, и максималната скорост, която може да издържи.

DOT на гумите (съкратено от Department of Transportation или Министерство на Транспорта САЩ)

На страничния профил на гумите може да видите и техния DOT номер, който съдържа месец и година на производство, използван материал и друга полезна и специфична информация за тях. По този номер може да проверите на сайта на производителя дали всичко е наред с партидата, от която са вашите гуми, и дали има проблем с тях, който би могъл да застраши безопасността ви при шофиране.

DOT номерът често се смята погрешно като показател кога трябва да се смени гумата. Всъщност срокът за експлоатация и смяната на една гума зависят от много фактори, сред които качества на продукта, как се използва, при каква скорост и натоварване; ако не е използвана, а единствено съхранявана някъде при подходящи температурни условия и без пряка слънчева светлина, е възможно да е в идеално състояние и да може да се използва.

Сезонност и климатични условия

Вземете под внимание климатичните условия при които ще използвате гумите.

Според условията на шофиране, има следните основни видове гуми:

          •   Всесезонни гуми: Подходящи за умерени климатични условия, включително лек сняг.

          •   Летни гуми: Идеални за топли и сухи условия, предлагащи подобрена производителност и управление. Твърдите смеси, от които са съставени този тип гуми, са създадени специално, за да устоят на нагорещени от слънцето пътища и екстремно високи температури. Да запазват формата си и да поддържат съпротивление, за максимално добро сцепление. Обикновено при летните гуми ламелите са по-малко, а протекторът по-плитък. Препоръчително е смяната на летни гуми да става при оставащ грайфер 3 мм.

          •   Зимни гуми: Осигуряват превъзходно сцепление при студени и снежни условия. Специалният каучук на протектора е създаден за ниски температури; благодарение на широките блокове и грайфери с многобройни ламели, те бързо отстраняват снега от гумите и осигуряват контакт на гумата с настилката.
На кой от трите вида гуми ще се спрете зависи от следните фактори:

          •   Средни температури в денонощието;

          •   Повече градско или извънградско шофиране имате;

          •   Терен;

          •   Други климатични особености в района, в който живеете;

Ако шофирате повече в зона, в която температурите се задържат над 7˚C, то за вас са подходящи летни гуми; ако имате повече ниски температури, заледяване и чести снеговалежи изберете зимни. Всесезонните гуми могат да се сложат, ако сте в район с мек и умерен климат, където няма екстремно високи или ниски температури. При този тип гуми грайферът на протектора е по-плитък, сравнен със зимните, но по-дълбок от летните. Те имат средна плътност и твърдост, а шарката им е по-широка за добро сцепление с вода.

Марки и модели на гумите

Марката и модела на гумите винаги присъстват на страничния профил.

Винаги проверявайте и избирайте качествени гуми от доказани марки, които имат високи оценки при проведени независими тестове. Прегледайте и отзиви за марките онлайн, за да си помогнете в преценката на това доколко са качествени и струва ли си инвестицията в тях.

Съхранение на гумите

Ако сменяте няколко комплекта гуми според сезоните, е добре да знаете как да ги съхранявате. Неизползвания комплект дръжте на хладно и сухо място, далеч от пряка слънчева светлина, за да предотвратите влошаване на качеството им. Не забравяйте, че добре поддържаните гуми не само повишават безопасността, но и ви спестяват пари в дългосрочен план.

Заключение

Изборът и поддръжката на правилните гуми за вашия автомобил е от съществено значение за безопасното и удобно шофиране. Като разберете основите на избора на гуми и следвате график за рутинна поддръжка, можете да гарантирате, че вашите гуми работят оптимално, издържат по-дълго и допринасят за цялостната производителност на вашия автомобил.

Обръщайки на вашите гуми вниманието, което заслужават, за да сте стабилни и уверени на пътя.

Следете блога на 24gumi.bg за още полезна информация за избор и поддръжка на вашите гуми, а ако искате да се сдобиете бързо и лесно с нови качествени гуми за вашия автомобил разгледайте нашата богата селекция и се възползвайте от бърза доставка!

 

При възникване на спор, свързан с покупка онлайн можете да ползвате сайта на ОРС или КЗП
Copyright© 2019 W3D Studio. "24Гуми" ООД - Всички цени в сайта са за 1 брой гума с начислено ДДС